Zoete Pompoentaart

in Recepten
27 maart 2018
by
Geen reacties

Chai is het Indiase woord voor thee maar het word hier meestal gebruikt voor een pittige Indiase kruidenthee die geoet is met suiker en room of gecondenseerde melk. De eigenlijke naam is Chai Masala en David Rio heeft in Nederland een hele range chai mixen op de markt gebracht. De combinatie van specerijen (in dit geval kruidnagel, kaneel, cardamom, gember) wat suiker en zwarte thee leent zich echter ook perfect voor toepassingen in de keuken. De variant Tiger spice Chai combineert prachtig met pompoen, mango en yoghurt en dat inspireerde ons tot dit dessert.

Dessert voor 10 personen

Ingrediënten pompoentaart

800 gram

pompoen, vruchtvlees in stukken

2 dl

pumpkin spice syrup (via David rio)

5 dl

slagroom, ongezoet

6

eieren

60 gram

bruine rum

60 gram

Davis Rio Tiger spice Chai 

snufje zout

2 plakken

roomboter bladerdeeg 30 x 30 cm

 

Ingredienten mangosorbet

300 gram

Griekse yoghurt

2 dl

slagroom, ongezoet

50 gram

suikerwater

 

1

Verse mango, brunoise

Gemberkoekkruimels

 

Werkwijze pompoentaart

  • Blancheer de stukken pompoen net gaar.
  • Draai de geblancheerde pompoen fijn in de blender en duw door een zeef. 
  • Weeg 720 gram af en meng met de pumpkin spyce syrup, de room, de eieren, de bruine rum, de Tiger spice Chai en het zout. Goed doorroeren met een garde.
  • Smeer 2 bakvormen van ongeveer 25 cm in met boter en bekleed met bladerdeeg. Heb je geen grote plakken dan neem je gewoon 4 kleintjes die je laat overlappen.
  • Prik het bladerdeeg in met een vork. Leg er bakpapier op en leg er een ‘blinde vulling’ zoals droge bonen op.
  • Bak 6 á 7 minuten in een oven van 250°C.
  • Verwijder de blinde vulling en giet het pompoenbeslag erin.
  • Bak 35 minuten op 175°C. Laat afkoelen op een rooster.

 Werkwijze mangosorbet

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Meng de mangocoulis met het suikerwater en verwarm een klein deel in een pannetje.
  • Los de gelatine hierin op en meng met de rest van de coulis.
  • Draai tot sorbet in een sorbetiere of met behulp van een Frix air of Paco jet.

Werkwijze yoghurtschuim

  • Meng de Griekse yoghurt met de slagroom en het suikerwater en giet in een slagroomsifon. 
  • Belucht met een patroon en laat enkele uren in de koeling liggen.

Afwerking

  • Snijd de taart in strakke punten en plaats op de borden.
  • Vul een kleine steker voor de helft met mango en spuit hier het yoghurtschuim op. 
  • Schep wat gemberkoekkruimels op de borden en leg hier een quenelle sorbetijs op.
Copyright © 2018 David Rio. Alle rechten voorbehouden.